środa, 15 października 2014

Pokarmy w walce z rakiem 




pokarmy, które mogą mieć znaczenie w zapobieganiu nowotworom :
  • czosnek
  • kapusta
  • soja
  • cebula
  • marchew
  • pomidory
  • wszelkie warzywa zielonolistne i pomarańczowożółte 
  • owoce cytrusowe
  • tłuste ryby (halibut, łosoś, tuńczyk )
  • herbata
  • mleko
pokarmy, które mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów
  • mięso
  • tłuszcze zwierzęce
  • oleje roślinne (kukurydziany )
  • nadmiar alkoholu




PRODUKTY POWODUJĄCE RAKA :


1. Genetycznie modyfikowane organizmy (GMO). Nie trzeba dodawać, że produkty GMO nie znajdą nigdy miejsca w żadnej anty-rakowej diecie, szczególnie, że teraz zostało wykazane, iż GMO i substancje chemiczne powodują szybki wzrost nowotworu. Ale GMO jest prawie wszędzie, włączając w to prawie wszystkie pochodne pożywienia zawierającego soję, kukurydzę i rzepak. Jednakże, możesz ich uniknąć, kupując produkty z certyfikatem „wolne od GMO”, uprawiane lokalnie w gospodarstwach naturalnych (organicznych) i uprawiane bez biotechnologii.
2. Przetworzone mięso. Większość przetworzonych produktów mięsnych, włączając mięso mielone, bekon, kiełbasę i parówki, zawiera chemiczne środki konserwujące, które sprawiają, że wyglądają one świeżo i atrakcyjnie, lecz mogą powodować raka. Tak samo azotyn jak i azotan sodu są postrzegane jako znacząco zwiększające ryzyko raka jelita grubego oraz innych form raka, więc upewnij się, że kupujesz niesolone produkty mięsne produkowane bez azotanów, oraz najlepiej z takich zwierząt, które były karmione trawą.
3. Popcorn przyrządzany w mikrofalówce. Może i mikrofalówka jest wygodnych sposobem na przygotowywanie jedzenia, ale opakowania popcornu są pokryte chemicznymi środkami powodującymi nie tylko jałowość pożywienia, ale również raka wątroby, guza jąder oraz raka trzustki. Amerykańska Agencja Ochrony Środowisk (EPA) uznała, że kwas perfluorooktanowy (PFOA) pokrywający paczki popcornu najprawdopodobniej jest kancerogenny, a kilka niezależnych badań połączyło występowanie raka ze środkami chemicznymi. Podobnie dwuacetyl używany do produkcji popcornu jest kojarzony ze szkodami w płucach oraz z rakiem.
4. Napoje gazowane. Zostało udowodnione, że tak jak przetworzone mięso, napoje gazowane również powodują raka. Nafaszerowane cukrem, środkami chemicznymi, sztucznymi barwnikami i ich pochodnymi –  4-metyloimidazolem (4-MI) – napoje gazowane są w szczególności kojarzone z rakiem.
5. „Dietetyczne” jedzenie i napoje. Nawet gorszym produktem od słodzonych napoi gazowanych są różne dietetyczne napoje i jedzenie. Ostatni przegląd około dwudziestu oddzielnych badań zrealizowany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), wykazał, że aspartam, jeden z najczęstszych słodzików dietetycznych, powoduje wiele różnych chorób włączając w to  wady okołoporodowe oraz raka. Sacharoza, sacharyna i wiele innych sztucznych słodzików również kojarzy się z rakiem.
6. Rafinowana „biała” mąka. Rafinowana mąką jest częstym składnikiem przetworzonego jedzenia; zwiększa ona zawartość węglowodanów w pożywieniu, co jest poważnym problem. Wyniki badań opublikowanych w dziennikachCancer Epidemiology, Mile Markers, i Prevention pokazały, że regularne spożycie rafinowanych węglowodanów było związane z 220 % wzrostem zachorowania na raka piersi wśród kobiet. Ogólnie, badania wykazały, że wysoki wskaźnik glikemiczny żywności może szybko podnieść poziom cukru we krwi, który bezpośrednio „karmi” komórki rakowe i stymuluje ich wzrost.
7. Rafinowany cukier. To samo dotyczy oczyszczanego cukru, który prowadzi do nagłego wzrostu poziomu insuliny, co automatycznie powoduje wzrost komórek rakowych. Słodziki bogate we fruktozę, takie jak na przykład wysoko-fruktozowy syrop kukurydziany (HFCS), są szczególnie ofensywne, jako, że komórki rakowe łatwo i szybko poddają je przemianie materii w celu rozmnożenia. Nafaszerowanie  ciasteczek, ciast, napoi gazowanych, soków, sosów, płatków zbożowych i wielu innych popularnych produktów, w większości przetworzonych, HFCS i innymi rafinowanymi cukrami, pomaga nam zrozumieć czemu wskaźnik raka stał się tak wysoki.
8. „Konwencjonalne” jabłka, winogrona i inne „brudne” owoce. Wielu ludzi myśli, że je zdrowo, kupując owoce w sklepie. Dopóki nie są one uprawiane organicznie lub nie mają certyfikatu „wolne od pestycydów”, mogą być źródłem zachorowania na raka. Environmental Working Group (EWG) odkryła, że konwencjonalna produkcja, częściowo też ta oznaczona jako „brudna”, jest skażona pestycydami powodującymi raka.
9. Hodowlany łosoś.  Według Dr. David Carpenter, Dyrektora Institute for Health and the Environment naUniwersytecie w Albany, hodowlany łosoś jest kolejnym kancerogennym produktem. Zgodnie z tym stwierdzeniem, hodowlany łosoś nie tylko jest ubogi w witaminę D, lecz również często jest skażony kancerogennymi środkami chemicznymi, PCBs (dwufenyl polichlorowany), środkami opóźniającymi palność, pestycydami i antybiotykami.
10. Tłuszcze utwardzone. Są one często używane do utrwalania przetworzonego jedzenia oraz utrzymania przedłużonej trwałości. Tłuszcze utwardzone zmieniają strukturę i elastyczność membran komórek w całym ciele, co może prowadzić do całej masy chorób takich ja rak. Niektórzy producenci stopniowo wycofują z użycia tłuszcze utwardzone, zastępując je olejem palmowym oraz innymi bezpieczniejszymi alternatywami, lecz tłuszcze nienasycone są wciąż szeroko stosowane w produktach przetworzonych.

pokarmy, które mogą zmniejszać skłonność do rozsiewu nowotworowego

  • ryby i owoce morza
  • czosnek
  • brokuły
  • kalarepa
  • kapusta
Zaleca się spożywać co najmniej 2 różnych owoców i 3 różnych warzyw dziennie


WARZYWA I OWOCE ZALECANE PRZY NOWOTWORACH :

  • RAK PŁUC - marchewka i zielone warzywa liściaste
  • RAK JELITA GRUBEGO -warzywa krzyżowe (kapustne) i marchewka
  • RAK PRZEŁYKU, JAMY USTNEJ I GARDŁA - wszelkie owoce
  • RAK KRTANI -owoce i warzywa
  • RAK ŻOŁĄDKA -owoce, sałata, cebula, pomidory , seler, kabaczek
  • RAK TRZUSTKI- owoce i warzywa
  • RAK PĘCHERZA MOCZOWEGO -marchewka i inne warzywa, owoce
  • RAK TARCZYCY - warzywa krzyżowe
W czosnku i cebuli znaleziono w nich ponad 30 substancji przeciwrakowych (dwusiarczek allilu, kwercetyna, ajoen). W badaniach na zwierzętach wykazano, że hamują one najgroźniejsze karcinogeny (nitrozaminy, aflatoksyny- szczególnie groźne dla żołądka i płuc )


POKARMY MOGĄCE OPÓŹNIAĆ ROZSIEW KOMÓREK NOWOTWOROWYCH :

  • TRAN- zwłaszcza rak sutka
  • KAPUSTA, KALAREPA I INNE WARZYWA KRZYŻOWE - rak sutka
  • CZOSNEK
  • BETA-KAROTEN -
  • TRÓJTERPENOIDY w lukrecji


POMIDORY KONTRATAKUJĄ

Zwróć szczególną uwagę na skromnego pomidora. Nie wygąda on na szczególnego "przeciwrakowego wojownika", jednak nowe badania wykazały, że jest go wiele w diecie osób mniej podatnych na nowotwory. W jego działaniu nie ma nic tajemniczego: to likopen, pigment nadający pomidorowi kolor. Dr Helmut Sies z Niemiec stwierdził, że likopen ma prawie dwukrotnie silniejsze działanie przeciwutleniające niż beta karoten. Pomidory są głównym źródłem likopenu w diecie. Obecny jest on także we wszelkich przetworach: pomidorach gotowanych, konserwowych, w sosie pomidorowym przecierach i ketchupie. Likopen jest również w arbuzach i - w mniejszej ilości - w morelach.

ZADZIWIAJĄCA SIŁA CYTRUSÓW
Dr Herbert Pierson z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego zaleca jedzenie grejpfrutów, cytryn, pomarańczy i limet (limonów). Nazywa on cytrusy "pakietami przeciwrakowymi", gdyż zawierają one wszelkie typy działających w ten sposób substancji: karotenoidy, flawonoidy, terpeny, limonoidy, kumaryny. Jedno z badań wykazało, że w cytrusach znajduje się pięćdziesiąt osiem składników chemicznych o potencjalnym działaniu na choroby nowotworowe. Jest to znacznie więcej niż w jakichkolwiek innych pokarmach.

Ponadto dr Pierson mówi, że "cudowność cytrusów polega na tym, że zawierają kilka rodzajów substancji roślinnych, które razem działają wielokrotnie silniej niż każda osobno". Innymi słowy, wszelkie owoce cytrusowe są cudownym koktajlem składników przeciwrakowych. Jednym z nich jest silny przeciwutleniacz - glutation, obecny w dużym stężeniu we wszystkich cytrusach. Wydaje się jednak, że glutation w niewielkim stopniu przechodzi do soku. Pomarańcze zawierają najwięcej glukaratu, innego czynnika mającego zdolność zapobiegania nowotworom Niektórzy badacze wiążą wyraźny spadek zachorowań na raka żołądka w USA z rozpowszechnieniem spożycia owoców cytrusowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz